Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Puchatek śliwkowo - borówkowy

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier trzcinowy 3/4 szklanki
olej z pestek winogron 1/4 szklanki
woda 1/4 szklanki
mąka tortowa 1 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Owoce

śliwki świeże wg uznania
borówka amerykańska wg uznania

Posypka

cukier puder

Porada

Przepis na to proste i szybkie ciasto znalazłam w internecie. Niektóre składniki w przepisie zmieniłam. W smaku bardzo dobre, w sam raz do popołudniowej kawki, czy też herbatki.

Przepis i sposób przygotowania na: Puchatek śliwkowo - borówkowy

Kroki postępowania

1
Wbić do naczynia całe jajka oraz wsypać cukier trzcinowy, wymiksować.
Krok 1 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
2
Do zmiksowanej masy wlać olej z pestek winogron.
Krok 2 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
3
Potem dolać wodę i dalej miksować.
Krok 3 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
4
Wsypać mąkę tortową, za każdym razem miksować.
Krok 4 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
5
Na końcu wsypać proszek do pieczenia i dokładnie zmiksować.
Krok 5 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
6
Małą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie przelać ciasto. Na ciasto poukładać wypestkowane śliwki i borówki amerykańskie.
Krok 6 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
7
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez około 40 minut.
Krok 7 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
8
Upieczone ciasto wystudzić na kratce.
Krok 8 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
9
Chłodne posypać cukrem pudrem.
Krok 9 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto
10
Smacznego !
Krok 10 - Puchatek śliwkowo - borówkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Mama niejadka 11.09.2016 20:06
Pyszne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak