Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowa szarlotka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 4-5 sztuk
puree z dyni 3/4 szklanki
miód 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
masło 3 łyżki
masło 110 gram
mąka pszenna 1 1/2 szklanki
śmietana 18 proc 1/3 szklanki
jajko 2
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta
sól 1/2 łyżeczki
cukier brązowy 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dyniowa szarlotka

Jabłka obierz,przekrój na pół i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plasterki. Jabłka przełóż do rondelka,dodaj 3 łyżki masła i smaż przez ok. 5 minut. Następnie dodaj miód i połowę cynamonu. Wymieszaj i smaż do momentu aż miód się rozpuści. Odstaw na bok.
W misce połącz ze sobą mąkę,cukier,sól i pozostałe masło. Wyrób kruszonkę ,odłóż 3/4 szklanki.
Do pozostałej kruszonki dodaj sodę,puree z dyni,śmietanę,jajka i wymieszaj.
Ciasto wyłóż do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto wyłóż jabłka i posyp kruszonką.
Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 175 C. przez ok. 50 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 05.11.2016 12:50
fajna szarlotka
MagdalenaIC 14.09.2016 22:05
Musiała smakować wspaniale :)
Patrycja33 14.09.2016 00:17
ciekawy przepis, dodaje do ulubionych:-)
Renata9 13.09.2016 21:32
Smaczne ciacho
trufelek 13.09.2016 19:49
genialny deser :) do kawki idealnie!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak