Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki bez zawijania z cukinią

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 1 szt
kapusta biała 30 dag
mięso mielone 30 dag
cebula biała 1 szt
olej do smażenia 0,5 szkl
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
ryż 1,5 szkl
sól i pieprz 1 łyżeczka
jajko 1 szt
sos pomidorowy 0,5 l

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki bez zawijania z cukinią

Kroki postępowania

1
Kapustę i cukinię szatkujemy na drobno. Zasypujemy odrobiną soli. Odstawiamy na 20 minut po czym odciskamy z nadmiaru wody.
Krok 1 - gołąbki bez zawijania z cukinią foto
2
Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Krok 2 - gołąbki bez zawijania z cukinią foto
3
Do kapusty i cukinii dodajemy surowe mięso mielone, ryż, jajka, cebulę, a także bułkę tartą. Wszystko razem łączymy ze sobą, najlepiej za pomocą dłoni. Doprawiamy do smaku.
Krok 3 - gołąbki bez zawijania z cukinią foto
4
Formujemy podłużne klopsiki jak przy standardowych gołąbkach. Obtaczamy w bułce tartej i podsmażamy na oleju ze wszystkich stron. Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym.
Krok 4 - gołąbki bez zawijania z cukinią foto
5
Gołąbki w naczyniu żaroodpornym zalewamy ulubionym sosem pomidorowym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 40 minut. Podczas pieczenia warto min. raz dolać połowę szklanki wody do sosu.
Krok 5 - gołąbki bez zawijania z cukinią foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MonikaW 17.09.2016 07:39
super pomysł
trufelek 13.09.2016 19:49
fajny przepis :)
Stenka 13.09.2016 19:35
ciekawy przepis
misia123410 13.09.2016 17:27
same pyszności
basiazet 13.09.2016 14:34
smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak