Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany na kruchym cieście miodowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche

mąka pszenna 60 dag
cukier 35 dag
margaryna 25 dag
jaja 2 szt.
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

sernik

twaróg zmielony 1 kg
kostka masła 1 szt.
jaja 3 szt.
budyń śmietankowy 2 szt.
cukier puder 1 szklanka
rodzynki 25 dag

polewa

gorzka czekolada 1 tabliczka
galaretka 1 szt.
masło 13 dag
śmietana kwaśna 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany na kruchym cieście miodowym

Składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, dzielimy na 3 części. Każdą część pieczemy na blaszce (25x36) wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 190 stopni C ok. 10 minut. Twaróg ucieramy z jajkami i z cukrem za pomocą miksera. Margarynę rozpuszczamy w garnku. Do gorącego tłuszczu dodajemy twaróg. Mieszamy. Dodajemy rodzynki i dwa suche budynie. Podgrzewamy tak długo, aż masa zacznie gęstnieć. Układamy warstwami kruche ciasto, sernik, kruche ciasto, sernik, kruche ciasto. Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody. Czekoladę rozpuszczamy w rondelku razem z tłuszczem. Dodajemy tężejącą galaretkę i śmietanę. Wylewamy na ciasto. Ozdabiamy według własnego uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.09.2016 19:23
Pycha ciascho
2milutka 14.09.2016 12:17
smaczne ciacho
Habibi 14.09.2016 12:09
moje wspomnienie z dzieciństwa - moja Mama robiła gotowany sernik właśnie na cieście miodowym, podobnie jak przekładała takie ciasto kremem budyniowym - oba pyszne :)
RenataZ-et 14.09.2016 12:09
wygląda cudownie!
Mniam 14.09.2016 10:50
Bardzo lubię gotowane serniki :)
dodi 14.09.2016 10:36
ale pyszności, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak