Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z prostym sosem pomidorowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory około 450 g
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
por 1 i 1/2 łyżki (około)
cebula 1 średnia
Pieprz czarny mielony Prymat szczypta
bazylia 1/2 łyżki świeżej posiekanej lub suszonej
oliwa 2-2 i 1/2 łyżki
ryż 400 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z prostym sosem pomidorowym

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki lub grubszą kostkę.
Aby łatwiej obrać pomidora można go wcześniej włożyć na 1-2 minuty do wrzątku, a następnie zalać zimną wodą. Jeśli jednak nie przeszkadzają Wam skórki pomidorów można je zostawić, ponieważ potrawa i tak później zostanie zmiksowana.
Tak przygotowane pomidory wraz z posiekaną porą dodajemy do cebuli, lekko podsmażamy wszystko razem przez 2-3 minuty, delikatnie mieszając. Następnie zmniejszamy gaz i dodajemy do potrawy posiekaną świeżą bazylią (,jeśli nie mamy świeżej bazylii możemy dodać suszonej). Przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy na małym ogniu, aż pomidory zmiękną. Co jakiś czas lekko mieszamy potrawę.
Następnie nasz sos zdejmujemy z ognia, wszystko przelewamy do misy blendera. Doprawiamy solą ziołową i szczyptą pieprzu. Wszystko miksujemy, do uzyskania pożądanej konsystencji sosu (ja wolę jak w sosie zostaną wyczuwalne kawałki pomidorów). Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy.
Na talerze układamy ugotowany ryż i podajemy go z naszym pomidorowym sosem ziołowym. Wierzch potrawy można posypać posiekaną porą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 01.09.2016 21:10
Proste , dobre danie.
mysza75 01.09.2016 12:14
jaki dobry ryż

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak