Przepis i sposób przygotowania na: Placki ziemniaczane z sosem warzywnym z kiełbasą
Pozostawiamy na 10 min , odlewamy wodę pozostawiając powstałą skrobię ziemniaczaną.
Dodajemy jajko , mąkę oraz sól i pieprz , mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy smalec , smażymy 4 duże placki ziemniaczane , wielkości patelni na rumiano z obu stron.( użyłam patelni o średnicy 26cm)
Sos: Kiełbasę kroimy w plastry , cebulę w piórka czosnek siekamy drobno.
Paprykę oraz obrane pieczarki i pomidory kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu lub oleju , przesmażamy kiełbasę z cebulą a po chwili dodajemy czosnek i paprykę.
Gdy się przyrumienią dokładamy pieczarki oraz pomidory.
Smażymy do odparowania płynów.
Wlewamy sos , dusimy 10 min na wolnym ogniu.
Doprawiamy wg. smaku solą i pieprzem.
Na Każdy placek wykładamy chochlę sosu , posypujemy serem żółtym.
Składamy na pół , dekorujemy łyżką kwaśnej śmietany oraz szczypioru.
Podajemy gorące.