Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Danie główne

ziemniaki gotowane w mundurkach 500 g (małe)
kalarepka młoda 1
rzodkiewka 1 pęczek
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 sztuka
roszponka 200 g
jogurt naturalny 150 ml (gęsty)
Musztarda francuska Prymat 2 łyżeczki
polędwica wieprzowa 2
jajka przepiórcze 8 sztuk
jajko 3 sztuki
śmietana 18 proc 200 ml
mąka pszenna
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło do smażenia
koperek 1 pęczek
olej rzepakowy 1 l

Do smaku

Natka pietruszki suszona Prymat
estragon
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz kolorowy Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10

Kroki postępowania

1
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na połówki, wrzucamy do miski. Obraną kalarepkę kroimy w cienkie paski, a rzodkiewkę w plastry. Cebulę dymkę (białą część) kroimy w drobną kostkę. Roszponkę myjemy i usuwamy z niej twarde korzonki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski z ziemniakami.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
2
Przygotowujemy sos: do miski przekładamy jogurt, dodajemy odrobinę oleju, 2 łyżeczki musztardy francuskiej i delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku kolorowym pieprzem, solą morską i estragonem. Na koniec dodajemy kilka posiekanych gałązek świeżego kopru. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę ziemniaczaną.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
3
Oczyszczoną polędwiczkę kroimy pod lekkim skosem na 4 grubsze kawałki. Kawałki zawijamy w folię do żywności i rozbijamy tłuczkiem na cienkie płaty. Odkładamy na bok mięso w folii. Mąkę i bułkę tartą przesypujemy do osobnych talerzy. W trzecim talerzu łączymy 3 jajka ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i mieszamy.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
4
Na patelnię wlewamy dużą ilość oleju (tak, aby wypełnił całą patelnię – około 1 litr) i dobrze go rozgrzewamy. Każdy płat polędwicy obtaczamy w mące, następnie w jajku ze śmietaną, po czym w bułce tartej i znowu w jajku ze śmietaną i bułce. Smażymy sznycle na oleju do zrumienienia z obu stron. Po usmażeniu odsączamy z nadmiary tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto
5
Na małej patelni rozgrzewamy odrobinę masła i smażymy sadzone jajka przepiórcze (wybijając uważamy, aby nie zniszczyć struktury żółtka). Sznycle podajemy na sałatce ziemniaczanej. Na każdym kładziemy jajko sadzone i dekorujemy świeżym koprem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Sznycle jak wiedeńskie z chrupiącą sałatką, odc. 10 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 18.01.2017 20:47
w niedziele zrobie
bietka 21.11.2016 19:16
smaczne jedzonko :)
Babeczka35 20.09.2016 06:57
Pyszne danie:)
MonikaW 19.09.2016 21:48
oglądałam i danie powtórzę zwłaszcza sos do sałatki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak