Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym

4.0
(22)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Na kotlety

ziemniaki ugotowane 1 kg
jajko 1 szt
mąka pszenna 4 łyżki
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Farsz

pieczarki 300 g
ser żółty 200 g
cebula 1-2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Na sos

pomidory krojone z puszki 1 op
pomidory suszone Smak 3 szt
papryczka chili
cebula 2 szt
olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
ząbek czosnku 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
cukier

Ponad to

olej do smażenia
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki ugotować, Ostudzić i przepuścić przez praskę. Dodać resztę składników i wyrobić na jednolitą mas. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodać jeszcze mąki, ciasto podzielić na 6 części.
Krok 1 - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym foto
2
ieczarki i cebulę bardzo drobno posiekać i podsmażyć na łyżce oleju z pomidorów aż odparują. Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Pieczarki przestudzić, dodać ser żółty i doprawić solą i pieprzem.Podzielić na 6 części.
Każdą porcję masy ziemniaczanej rozpłaszczyć na dłoni, dodać porcję farszu i szczelnie zawinąć uformować spłaszczone, podłużne kotlety.
Krok 2 - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym foto
3
Kotlety panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na małym ogniu.
Kiedy kotlety są już usmażone z obu stron zdejmujemy je z patelni i odsączamy na ręczniku papierowym.
Krok 3 - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym foto
4
Sos. Cebulkę, papryczkę i suszone pomidory drobno posiekać. Podsmażyć na pozostałej łyżce oleju z suszonych pomidorów, dodać pomidory z puszki i gotować aż pomidory się rozgotują. Doprawić solą, pieprzem i cukrem oraz rozgniecionym ząbkiem czosnku. Całość zblendować blenderem. Po blendowaniu nie trzeba sosu niczym zagęszczać, bo jest wystarczająco gęsty.
Kotlety podawać na gorąco polane sosem. Smacznego!
Krok 4 - Kotlety ziemniaczane z pieczarkami i żółtym serem w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 21.09.2016 11:43
świetne kotlety
ben-ka 21.09.2016 09:42
Takie, to bym zjadła.
Renata9 20.09.2016 21:53
Pyszny obiadek
RenataZ-et 20.09.2016 19:38
bardzo fajny pomysł
Stenka 20.09.2016 19:08
ciekawa propozycja

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak