Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

5.0
(85)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

papryczka chili 400 g
papryka 400 g
ser feta 700 g
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
ząbki czosnku 4 szt
oliwa 800 ml

Porada

Jeżeli chcesz aby przystawka była mniej słona, połowę sera fety możesz zastapić mielonym twarożkiem śmietankowym

Przepis i sposób przygotowania na: Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti

Kroki postępowania

1
Papryczki dokładnie myjemy i osuszamy. Z każdej papryczki odcinamy górę i delikatnie, za pomocą długiego, wąskiego noża pozbywamy się gniazd nasiennych. Przy papryczce chilli najlepiej zrobić to w rękawiczkach.
Krok 1 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
2
W dużym garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy nasze papryczki do wrzątku i blanszujemy je tak przez 5 min. Następnie odcedzamy, chłodzimy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
Krok 2 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
3
Ser feta umieszczamy w miseczce, dodajemy do niego zioła prowansalskie, oregano, bazlię i czosnek granulowany, za pomocą widelca wszystko bardzo dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
4
Papryczki faszerujemy serkiem z ziołami. Najłatwiej jest to zrobić za pomocą maleńkiej łyżeczki na przykład takiej do lodów.
Krok 4 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto
5
Kiedy wszystkie papryczki są już napełnione farszem układamy je ciasno w słoiku. Najlepiej kiedy ostre włożymy do jednego, a słodkie do drugiego słoika,aby smaki się nie mieszały. Na wierzch ukłądamy po 2 obrane ząbki czosnku.Oliwę podgrzewamy i zalewamy nią papryczki, tak aby oliwa całkowicie je zakrywała. Odstawiamy na 4-5 dni, po tym czasie papryczki są gotowe do spożycia. Papryczki przechowujemy w lodówce. Smacznego
Krok 5 - Papryczki faszerowane serem feta czyli antipasti foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 22.09.2016 12:19
świetny pomysł
mirosława4 21.09.2016 22:21
apetyczne !
Stenka 21.09.2016 19:53
ciekawa propozycja
Róża1 21.09.2016 19:22
zachęciłaś mnie do przygotowania mojego ulubionego smakołyku :-).
Motorek 21.09.2016 17:23
wyglądają pysznie
cris04 21.09.2016 15:46
..zawsze miałam ochotę to zrobić i pewnie się skuszę!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak