Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
kapusta kiszona 60 dag
cebula 4 sztuki
pieczarki 6 sztuk
papryka czerwona 1 sztuka
chili 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
olej 3 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
kminek Prymat 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
rosół 1 litr
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
śmietana słodka 1/2 szklanki
sól do smaku

Porada

Ponieważ łopatka wieprzowa jest dla mnie za tłusta zrobiłam go z chudej szynki, mój dodatek do niego to papryka oraz pieczarki, specjalnością tego gulaszu jest dodatek śmietany i proszę z niej nie rezygnować, bo to dzięki niej ma ten specyficzny smak

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami

Kroki postępowania

1
Mięso z szynki myję, kroję w grubszą kostkę .Cebulę i czosnek obieram, cebulę siekam a czosnek przeciskam przez praskę.W szerokim garnku rozgrzewam olej, wrzucam czosnek z cebulą, oprószam kminkiem i przesmażam aż cebula staje się szklista,
Krok 1 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
2
wtedy dodaję pokrojone mięso,oprószam słodką papryką, mieszam, smażę 5 minut,
Krok 2 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
3
oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut.
Krok 3 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
4
Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki, podlewam resztą rosołu i gotuję jeszcze 30 minut, doprawiam solą do smaku.
Krok 4 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto
5
Na 5 minut przed końcem gotowania jak mięso będzie miękkie, wlewam słodką śmietankę, zagotowuję zestawiam z ognia. Podaję z pszenną bułeczką. Smacznego!
Krok 5 - Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 22.09.2016 19:32
Super na chłodne dni.
olkaaa 21.09.2016 21:28
chętnie spróbuję
Joanna Kryla 21.09.2016 21:14
Pyszny gulasz
cukiereczek 21.09.2016 18:39
apetycznie wygląda taka zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak