Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym

ziemniaki 3 szt
mięso mielone 150 g
pierś z kurczaka 150 g
Kukurydza z Puszki 2 łyżki
cebula 1 szt
papryczka chili 1/2 szt
ząbek czosnku 1 szt
pomidory suszone Smak 3 szt
oliwa z suszonych pomidorów 1 łyżka
ser żółty 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Bazylia suszona Prymat

Na sos

majonez 3 łyżki
ketchup pikantny 1 łyżka
jogurt bałkański 3 łyżki
ząbki czosnku 2 szt
Przyprawa do zup i potraw Kucharek 1/2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat
koper świeży 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym

Kroki postępowania

1
Ziemniaki wyszorować szczoteczką, osuszyć i przeciąć w poprzek. Ułożyć na blasze i piec 15 min w 170 st.
Krok 1 - Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
2
Papryczkę chili, pomidory, czosnek i cebulę bardzo drobno posiekać i dodać do surowego mięsą, okładnie wymieszać.
Krok 2 - Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
3
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę i razem z mielonym podsmażyć na oliwie.
Doprawić i smażyć aż mięso będzie miękkie. Odstawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
4
Ziemniaki wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. W zimnych wydrążyć miejsce na farsz, zostawiając ok 1 cm miąższu ziemniaka.
Krok 4 - Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym foto
5
Farsz wymieszać z połową sera żółtego i napełnić nimi ziemniaki. Resztą sera pokryć wierzch ziemniaków. Piec 20 min w 170 st.

Sos: czosnek obrać przecisnąć przez praskę, wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Ziemniaki podawać na gorąco wraz sosem. Smacznego!
Krok 5 - Ziemniaki faszerowane z sosem czosnkowo-koperkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 22.09.2016 09:50
ale pyszne, mniam
jagoda5913 22.09.2016 00:11
super pomysł
Barbara13 21.09.2016 21:24
prosto a tak pysznie
Renataj 21.09.2016 21:23
Niby zwykłe pyry a jakie wykwintne:)
sezamek 21.09.2016 19:55
pyszne ziemniaczki :)
RenataZ-et 21.09.2016 19:40
super ziemniaczki
Róża1 21.09.2016 19:18
ale pyszności :-) palce lizać :-).
AniaHania 21.09.2016 19:04
proste i pyszne, pycha
Agnieszka-87-25 21.09.2016 19:00
apetyczne są

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak