Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

~ BIGA pszenno-żytnia

mąka pszenna 80 g
mąka żytnia 40 g
woda 130 g

~ CIASTO właściwe

woda ciepła 150 g
ocet jabłkowy 50
miód płynny 1 łyżeczka
mąka pszenna 350 g
mąka żytnia 100 g
olej kokosowy 1 łyżka
sól 10 g
drożdże suche 1-2 g

Porada

Można dodać do ciasta ziarenek kminku albo kolendry.

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym

Kroki postępowania

1
Obie mąki połączyć w słoiku z letnią wodą i wymieszać na jednolite gęste ciasto. Nakryć spodkiem i pozostawić na 12-24 godziny w temp. pokojowej.
Krok 1 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto
2
W misie robota połączyć bigę, wodę, ocet jabłkowy, miód, olej kokosowy, suche drożdże, sól i obie mąki.
Krok 2 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto
3
Wymieszać robotem przez 2-3 minuty, a następnie nakryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, aby drożdże się aktywowały.
Krok 3 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto
4
Wyrabiać kilka minut na niskich obrotach - przełożyć na blat posypany mąką i wyrabiać ręcznie podsypując mąką, aż z ciasta uda się ulepić w miarę zwartą kulę trzymającą formę.
Krok 4 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto
5
Nakryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce (wystawiłam na balkon, na pełne słońce) i czekać, aż chleb wyraźnie wyrośnie.
Krok 5 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto
6
Bochenek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć na krzyż i odstawić w ciepłe miejsce na czas nagrzewania piekarnika.
Krok 6 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto
7
Piec ok. 35 minut w temp. 240-250*C (góra+dół) lub 220-230*C z termoobiegiem.
Pod blaszką ustawić miseczkę z wodą na czas pieczenia.

Chleb ostudzić na kratce.
Krok 7 - Chleb pszenno-żytni z mieszaną bigą i octem jabłkowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JellyFruits 23.09.2016 08:30
Prawdziwy chleb!
Babeczka35 23.09.2016 06:59
Smaczny domowy chleb.
jagoda5913 23.09.2016 01:04
ładny wyszedł
MonikaW 22.09.2016 22:19
szacunek za własny chlebek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak