Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany na orzechowo-makowych plackach

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Na placki

mąka pszenna 3 szklanki
orzechy laskowe mielone 1 szklanka
mak 1/2 szklanki
cukier puder 1 szklanka
żółtko jajek 3 szt
jajko 1 szt
masło lub margaryna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat śmietankowy
kwaśna śmietana 6 łyżek

Masa serowa

twaróg 750 g
masło lub margaryna 375 g
jaja 3 szt
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
mleko 2/3 szklanki
budyń śmietankowy 2 szt

Polewa

masło 125 g
cukier 8 łyżek
kakao 4 łyzki
mleko 3 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Proporcje na tortownicę 28 cm

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany na orzechowo-makowych plackach

1.
Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy (dość szybko, aby nie dopuścić do rozpuszczenia się tłuszczu). Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Następnie dzielimy ciasto na 3 części. Każdą z części rowałkować na wielkość tortownicy, ciasto nakłuwamy widelcem aby równo rosło. Pieczemy każdy placek z osobna przez 15 min w nagrzanym do 180 st piekarniku na wyłożonej papierem blaszce. Placki odstawiamy do ostygnięcia.
2.
Budyń mleko i przeciśnięty przez praskę ser miksujemy. W aluminiowym lub teflonowym garnku rozpuszczamy tłuszcz z cukrem, odstawiamy aby trochę przestygło. Do przestygniętego tłuszczu z cukrem dodajemy pozostałe, zmiksowane składniki i wszystko razem mieszamy, następnie wstawiamy na gaz i mieszając zagotowujemy.
3.
W tortownicy układamy jeden placek, wylewamy połowę masy serowej, przykrywamy plackiem, następnie znów masa i placek.
4.
Polewa. Cukier rozpuszczamy z tłuszczem, następnie dodajemy kakao i mleko wszystko razem zagotowujemy. Kiedy ściągniemy masę z ognia dodajemy łyżeczkę żelatyny i dokładnie ją rozpuszczamy w polewie (sprawia ona , że polewa się ładnie błyszczy). Gotową polewą polewamy ciasto. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ania2610 15.09.2016 18:22
bardzo fajne ciacho :)
Mniam 15.09.2016 11:37
Coś dla mnie :) pyszny musiał być :)
KORAL 15.09.2016 08:29
Świetny serniczek :)
Krzysztof15 15.09.2016 08:03
pyszny serniczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak