Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

" Makaron" z cukinii z domowym pesto

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

makaron i dodatki

cukinia 1 szt ( ok. 600 g)
suszone pomidory 3-4 sztuki
pestki dyni kilkanaście

pesto

bazylia świeża 42 g
ząbek czosnku 4 sztuki
pestki słonecznika 4-5 łyżeczek
pistacje ok. 10 sztuk
sól 1 raczej płaska łyżeczka
oliwa ok. 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: " Makaron" z cukinii z domowym pesto

Cukinię myjemy i trzemy wzdłuż na grubych oczkach, tak aby powstał makaron.
Trzemy naokoło pomijając środek.
Świeże listki bazylii ( u mnie z ogródka ) płuczemy i lekko osuszamy w ściereczce. Odmierzamy 42 g .
Listki wkładamy do blendera, dodajemy pestki słonecznika, przepołowione ząbki czosnku, sól, pistacje, wlewamy ok. 50 ml oliwy i blendujemy. W trakcie blendowania dolewamy oliwę. U mnie ogólnie było to prawie 100 ml. Jeśli nie zużyjemy całego pesto, możemy je przechować. Pesto przekładamy do słoiczka, wierzch przykrywamy folią przezroczystą i odkładamy do lodówki. Następnego dnia po zdjęciu foli pesto będzie wciąż zielone.
Makaron przekładamy na talerz, polewamy pesto. Na górze układamy pokrojone pomidorki i posyjujemy prażonymi pestkami dyni.
Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak