Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 0,5 kg
masło 10 dag
mleko 2% 1 szklanka
skórka pomarańczowa 1 lyzka
żółtko jajek 1 szt
sól szczypta
drożdże suche 1 lyzeczka
cukier brązowy 4 lyzki

nadzienie

orzechy włoskie 2 szklanki
cukier brązowy pol szklanki
cukier waniliowy 1 opakowanie
białko 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z masą orzechową

Ciasto : Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy i z podanych składników zagniatamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i rozwałkowujemy na prostokąt.
Nadzienie : orzechy mielimy, białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, jeszcze chwile miksujemy, dodajemy zmielone orzechy i mieszamy łyżką. Nadzienie wykładamy na ciasto i równomiernie rozsmarowujemy. Ciasto zwijamy jak roladę, następnie kroimy plastry i wykładamy każdy ślimaczek na wyłożoną papierem blaszkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Piekarnik rozgrzewamy, następnie pieczemy w 170 stopniach przez pół godziny na rumiano.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 10.10.2016 16:51
Smaczne ślimaczki
Joanna Kryla 10.10.2016 14:31
Fajne ślimaczki, apetycznie wyglądają!
Franciszek 10.10.2016 14:23
pięknie wyglądają
Jagódka77 10.10.2016 14:21
fajne ślimaczki
wedith1 10.10.2016 14:18
Z chęcią bym zjadła!
Madzai 10.10.2016 10:37
Ale super :)
KORAL 10.10.2016 10:18
Uwielbiam takie bułeczki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak