Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski z batatów a` śląskie

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

batat 1/2 kg
mąka pszenna 2 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
jajko 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski z batatów a` śląskie

Kroki postępowania

1
Bataty obrać ze skórki, ugotować , odcedzić.
Krok 1 - Kluski  z batatów a` śląskie foto
2




Przecisnąć przez praskę.
Krok 2 - Kluski  z batatów a` śląskie foto
3
Na stolnicę wsypać obie mąki, dodać jajka i sól, bataty.
Krok 3 - Kluski  z batatów a` śląskie foto
4



Wszystkie składniki połączyć , wyrobić ciasto.
Krok 4 - Kluski  z batatów a` śląskie foto
5
Z ciasta formować kulki, w środku palcem zrobić wgłębienie
Krok 5 - Kluski  z batatów a` śląskie foto
6


W garnku zagotować wodę, posolić, wrzucić kluski Mieszać łyżką cedzakową. Od momentu gdy wypłyną na powierzchnię, gotować jeszcze około 5 min. Podawać z bitą śmietaną z suszonymi śliwkami starte na tartce.
Krok 6 - Kluski  z batatów a` śląskie foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Urszula Świeca 16.10.2016 20:21
Dzięki za miłe komentarze.))
kasia.s 09.10.2016 23:59
Muszą być pyszne :)
Wiktoria29 09.10.2016 20:28
jeszcze takich nie jadłam, do wypróbowania
jagoda5913 09.10.2016 14:32
super , z batatów nie robiłam
Madzai 09.10.2016 12:39
Ciekawy pomysł
RenataZ-et 09.10.2016 11:59
super pomysł!
bertpvd 09.10.2016 11:42
piękne kluski
KORAL 09.10.2016 11:03
Ale fajnie wyglądają :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak