Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filety z halibuta 4 szt
jajko 4 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
olej do smażenia 100 ml
surówka 1 szt
ziemniaki 8 szt
masło 50 g
śmietana 36% 50 ml
woda 2 l
sól 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką

Kroki postępowania

1
Halibuta myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem. Doprawiamy z obu stron solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na 30 minut.
Krok 1 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
2
Wyciągamy rybę z lodówki i obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Czynność powtarzamy dwa razy aby papierka była gruba.
Krok 2 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
3
Smażymy rybę na rozgrzanym oleju przez 7-8 minut na stronę. Przewracamy i kontrolujemy stan smażenia panierki tak aby się nie przypaliła.
Krok 3 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
4
Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 4 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
5
Odcedzamy ziemniaki. Dodajemy masło ze śmietaną i za pomocą trzepaczki mieszany na gładkie puree.
Krok 5 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto
6
Wykładamy usmażoną rybę na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru tłuszczu. Wykładamy obok siebie wszystkie składniki.
Krok 6 - Halibut w panierce z purée ziemniaczanym i sałatką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 10.10.2016 10:00
Pysznie przyrządzona rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak