Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamomaczek

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
drożdże świeże 28 g
mleko ok. 200-210 ml
cukier 45 g
żółtko jajek 1 sztuka "L"
olej rzepakowy ok.50 ml
cukier waniliowy 1 płaska łyżeczka
ziarna sezamu 100 g
mak suchny mielony 2,5 czubate łyżki
sezam do blaszki

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamomaczek

Kroki postępowania

1
Drożdże mieszamy z odrobiną cukru, zalewamy 3 łyzkami letniego mleka. Z żółtka i obu cukrów robimy kogiel mogiel.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sezam i mak, mieszamy.
Krok 1 - Sezamomaczek foto
2
Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn, kogiel mogiel, letnie mleko, mieszamy, dolewamy olej i łyżką wyrabiamy ciasto. Konsystencja nie może być zbyt gęsta.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Aby nie obciążać ciasta mak i sezam można dodać dopiero po wyrośnięciu.
Foremkę 13 X 17 cm smarujemy margaryną i posypujemy grubą warstwą sezamu, i wykładamy ciasto.
Krok 2 - Sezamomaczek foto
3
Pieczemy w 170-180 C ok. 25 minut. Ciasto jest dość wysokie, dlatego warto stan upieczenia sprawdzać patyczkiem.
Ciasto najlepiej smakuje z jogurtem, mlekiem czy kefirem.
Krok 3 - Sezamomaczek foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

benka 10.10.2016 16:53
Myślę, że by mi posmakowało.
Wiktoria29 10.10.2016 16:00
bardzo ciekawy pomysł
sezamek 10.10.2016 11:46
to coś dla mnie :)
pestka 10.10.2016 07:41
wygląda pysznie
Patrycja33 09.10.2016 23:43
mmm ciekawe ciasto:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak