Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Okra z pieczarkami i bakłażanem w sosie pomidorowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

okra 30 dag
cebula biała 1 szt
pieczarki 20 dag
bakłażan 1 szt
pomidory krojone z puszki 1 puszka
sos sojowy 3 lyzki
Kurkuma mielona Prymat pol lyzeczki
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
chili Prymat do smaku
sól do smaku
kolendra mielona 1 lyzeczka
Kmin rzymski mielony Prymat 1 lyzeczka
Papryka słodka mielona Prymat pol lyzeczki
olej do smażenia
czosnek 2 zabki
koper świeży 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Okra z pieczarkami i bakłażanem w sosie pomidorowym

Cebule obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. Pieczarki umyć, pokroić w polplastry, dodać do cebulki i podsmażyć. Okrę myjemy i obcinamy ogonki, następnie kroimy na trzy części i dodajemy do pieczarek. Bakłażana obieramy, nasalamy i odstawiamy aż puści gorzki smak. Następnie myjemy bakłażana, osuszamy , kroimy w kostkę i podsmażamy na oddzielnej patelni. Następnie dodajemy bakłażana do pozostałych warzyw wraz z wszystkimi przyprawami.Podlewamy woda i dusimy pod przykryciem. Następnie dodajemy pomidory z puszki, przyprawiamy do smaku, wyciskamy przez praskę czosnek i dodajemy posiekany koperek. Podajemy z ryżem lub kasza, albo z dodatkiem pieczywa.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 12.10.2016 13:38
Tez uwielbiam okrę i zastanawiałam się nad jej uprawa. Trzymam kciuki, aby następnym razem udało Ci się ją wychodowac ;)
gosia56 12.10.2016 11:09
Super jak dla mnie to nowość bo ja jej niestety nie znam ;)
Mniam 12.10.2016 11:02
Szkoda, że okra jest tak mało popularna. Twoje danie zjadłabym z chęcią :)
AZgotuj 12.10.2016 10:44
jadłam okrę , jest specyficzna, albo się ją kocha albo nie- dla mnie ciekawa. Lubię odkrywać nowe smaki. Pyszne danie
Habibi 12.10.2016 10:37
Bardzo lubię wszelkie dania z okrą, chociaż u nas chyba jest bardziej znana jako ketmia albo piżmian. Nawet próbowałam kiedyś sama uprawiać, ale coś mi się nie bardzo udało. W ogrodzie była plaga ślimaków i wszystko pochłonęły, zanim okra dobrze wyrosła ;) W przyszłym roku mam zamiar ponowić próbę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak