Przepis i sposób przygotowania na: Chleb na zaczynie poolish Zewy
Delikatny, maślany chlebek o cienkiej warstwie chrupiącej skórki. Tak właśnie można opisać chleb z poniższego przepisu. Każdy etap macie dokładnie rozpisany, więc nie powinniście mieć trudności, z odtworzeniem tego przepisu we własnym domu. Zapraszam na przepis na chleb pszenny, tym razem przygotowywany na bazie poolish.
- bochenek tego chleba znika w błyskawicznym tempie,
- dokładny opis krok po kroku jak przygotować chleb pszenny na poolish,
- alternatywa dla chlebów przygotowywanych na zakwasie.
Drożdże wymieszać z wodą, wsypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
Miskę z zaczynem zakryć folią spożywczą i zostawić zaczyn na 12 godzin.
Po upływie tego czasu mąkę na ciasto wymieszać z wodą, dodać cały poolish, wymieszać do połączenia się składników.
Zakryć miskę folią spożywczą i tak zostawić na 30 minut.
Potem dodać drożdże i sól i wyrobić gładkie, elastyczne ale nie za bardzo luźne ciasto.
Zakryte odstawić na 70 minut.
Po upływie 25 minut wyjąc ciasto na lekko oprószony mąką blat i złożyć ciasto kilka razy.
Umieścić je w misce, znów zakryć i czynność składania powtórzyć po kolejnych 25 minutach.
Trzeci raz złożyć po 20 minutach.
Koszyk do rozrostu obsypać mąką, z ciasta uformować bochenek i włożyć go do koszyka łączeniem do dołu.
Oprószyć mąką i zakryć ściereczką, zostawić do wyrośnięcia.
Piekarnik nastawić do 240 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a na kratkę położyć kamień do pizzy lub talerz ceramiczny (większy od średnicy chleba).
Gdy ciasto wyrośnie a lampka kontrolna piekarnika zgaśnie szybko ale uważając aby się nie poparzyć wyjąc talerz lub kamień i delikatnie wyłożyć wyrośnięty chleb z koszyka.
Szybko naciąć na górze ciasto nożem i wstawić do piekarnika na 35 minut.
W połowie pieczenia uchylić drzwiczki aby para wydostała się z piekarnika, zamknąć piekarnik i piec chleb do końca czasu.
Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Czas pieczenia zależy od piekarnika jaki posiadamy, może będzie konieczność wydłużyć go o 5 minut.
Najlepiej sprawdzić patyczkiem, jeśli jest suchy lub bochenek pod spodem wydaje głuchy odgłos chleb jest upieczony).