Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na ciepło: Zupa cebulowa

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1 l
cebula 6 dużych
czosnek 3 ząbki
ser ementaler 100 g
wino białe wytrawne 250 ml
koniak 50 ml
masło 4 łyżki
oliwa 4 łyżki (pomace)
mąka 2 łyźki
sól gruboziarnista
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat
ciasto francuskie 1 opakowanie (małe)
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Na ciepło: Zupa cebulowa

Kroki postępowania

1
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Cebulę pokroić w cienkie pióra a następnie przesmażyć na oliwie z dodatkiem masła. Smażyć na brązowy kolor pod koniec posypać mąką i smażyć dopóki się zarumieni.
Krok 1 - Na ciepło: Zupa cebulowa foto
2
Dodać wino i szybko odparować. Całość zalać bulionem, doprawić solą i pieprzem dodać czosnek i przyprawy. Zagotować i na wolnym ogniu gotować przez około 30 min. Pod koniec gotowania dodać odparowany koniak.
Krok 2 - Na ciepło: Zupa cebulowa foto
3
Rozgrzać piekarnik z górnym opiekaczem na 170˚C. Zupę przelać do kamionkowych naczynek posypać startym serem i na wierzch ułożyć płaty ciasta francuskiego, które należy posmarować rozmąconym żółtkiem z odrobiną wody. Zapiekać w piekarniku około 5-7 min. aż ciasto się ładnie zarumieni.
Krok 3 - Na ciepło: Zupa cebulowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 21.03.2018 15:51
Już kilka razy miałam w planach jej przygotowanie i jakoś nigdy nie mogę się zebrać. Bardzo lubię cebulę, ale jakoś do zupy cebulowej nie do końca mogę się przekonać...
smerfetka79 30.09.2016 23:18
wygląda pięknie
kasia.s 30.09.2016 22:57
Poproszę porcję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak