Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.
Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.
2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser feta, czubrycę i dokładnie mieszamy.
3. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta formujemy tak jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, każdy nakłuwamy widelcem. Pozostałe części ciasta kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy farsz, część kwadratów składamy na pół, zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosimy rogi do góry i zlepiając formujemy kopertki.
4. Tak przygotowane przekąski układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.
5. Podajemy gorące lub po wystudzeniu. Smacznego.