Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka tortowa 25 dag
masło lub margaryna 25 dag
jajko 1 sztuka
śmietana 12% pół szklanki

Farsz

szpinak mrożony rozdrobniony 45 dag
czosnek ząbki 2 ząbki
ser feta 10 dag
olej do smażenia
czubrica zielona 2 łyżeczki

Dodatkowo

mąka pszenna do posypania stolnicy

Przepis i sposób przygotowania na: Półfrancuskie przekąski ze szpinakiem i serem feta.

Takie przekąski półfrancuskie można przygotować na imprezowy stół. Postanowiłam przygotować je w różnych formach, żeby były ozdobą stołu. Farsz jest bardzo pyszny i wyrazisty w smaku. Połączenie szpinaku, sera feta i aromatycznych przypraw to bardzo dobry pomysł. Zapraszam.

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 60 minut do schłodzenia.

2. Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy z wody. Czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i chwilę przesmażamy, uważamy, żeby za mocno nie przypiec, następnie wrzucamy szpinak i dusimy do miękkości i odparowania płynu często mieszając, usmażony szpinak przekładamy do miski i studzimy. Do wystudzonego szpinaku dodajemy ser feta, czubrycę i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto dzielimy na cztery części, następnie wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Z pierwszej części szklanką o większej średnicy wykrawamy krążki, na każdy nakładamy farsz i lekko marszcząc brzegi ciasta formujemy tak jakby kwiatek. Z drugiej części ciasta również wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi, każdy nakłuwamy widelcem. Pozostałe części ciasta kroimy w kwadraty, na każdy kwadrat nakładamy farsz, część kwadratów składamy na pół, zlepiamy brzegi i nakłuwamy widelcem. Pozostałej części kwadratów podnosimy rogi do góry i zlepiając formujemy kopertki.

4. Tak przygotowane przekąski układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 30 - 35 minut do zrumienienia.

5. Podajemy gorące lub po wystudzeniu. Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 26.05.2017 07:52
Dziękuję i zapraszam:)
gusia1000 02.10.2016 00:18
Ale bym to zjadła.
gosia56 01.10.2016 09:51
super przekąska;)
Babeczka35 01.10.2016 08:15
Dziękuję i polecam, bo są pyszne:)
Diana Rusiłowicz 01.10.2016 01:07
Super pomysł :)
smerfetka79 30.09.2016 23:18
ciekawe jak smakują
Franciszek 30.09.2016 22:28
super przekąska
Babeczka35 30.09.2016 20:58
Dziękuję:)
Janina 30.09.2016 19:30
Fajny pomysł, super ;))
Babeczka35 30.09.2016 19:04
Dziękuję:)
Motorek 30.09.2016 18:27
wygląda przepysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak