Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz ukraiński
Fasolę odcedzamy, nalewamy świeżej wody i gotujemy do miękkości.
W tym czasie buraki gotujemy, studzimy i obieramy ze skórki.
Kapustę szatkujemy i gotujemy ok. 30 minut.
Wszystkie ugotowane składniki łączymy do jednego, wielkiego gara, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przyprawę do dań z fasoli Prymat i gotujemy na małym ogniu.
W tym czasie obieramy cebule i marchewki. Cebule kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dodajemy do niej potarte marchewki. gdy zmiękną - dołączamy do gara.
Na koniec dajemy śmietanę (wcześniej ją hartujemy, czyli wlewamy do miseczki i powoli dajemy po jednej chochli zupy i mieszamy, aż śmietana się połączy z zupą, no i wtedy wiemy, że się nie zważy). Przyprawiamy majerankiem, pieprzem i Kucharkiem do smaku. Można dodać zieleninę.