Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa rybna Bouillabaisse

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z halibuta 300 g
krewetki 300 g
ziemniaki 600 g
pomidory krojone z puszki 2 szt
cebula 1
ząbek czosnku 3
por 1
bulion drobiowy 1 l
masło 3 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 2
kurkuma 1 łyżeczka
natka pietruszki
sól i pieprz

Porada

Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem, cebulą, miękkim gotowanym halibutem i delikatnymi krewetkami.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa rybna Bouillabaisse

Kroki postępowania

1
Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem.
Krok 1 - Zupa rybna Bouillabaisse foto
2
Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę.
Krok 2 - Zupa rybna Bouillabaisse foto
3
W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Zupa rybna Bouillabaisse foto
4
Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki.
Krok 4 - Zupa rybna Bouillabaisse foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wiesława1 02.10.2016 18:34
Świetna zupka
Franciszek 02.10.2016 12:36
ciekawa zupa
Krzysztof15 02.10.2016 10:42
pyszna zupka
Habibi 02.10.2016 09:24
moje smaki :)
norweska20 01.10.2016 23:30
składniki intrygujące .....zapowiada się smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak