Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duszona marchewka w śmietanie

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Duszona marchewka w śmietanie z dodatkiem cebulki, świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu. Doskonale smakuje w połączeniu z ryżem. Dzięki dodatkowi masła, jest tak delikatna, że rozpływa się w ustach!

Składniki:

marchew 1 kg
cebula 2
masło 1 łyżka
śmietana 30% 100 ml
mleko 150 ml
mąka pszenna 3 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Duszona marchewka w śmietanie

Kroki postępowania

1
Marchewki strugamy, cebulki obieramy.
Krok 1 - Duszona marchewka w śmietanie foto
2
zarówno marchewki jak i cebulki kroimy w kostkę.
Krok 2 - Duszona marchewka w śmietanie foto
3
Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy łyżkę dobrego masła, sól i pieprz do smaku.
Krok 3 - Duszona marchewka w śmietanie foto
4
Całość zalewamy wodą, gotujemy pod przykryciem na małym płomieniu do miękkości.
Krok 4 - Duszona marchewka w śmietanie foto
5
Mąkę wsypujemy do kubeczka, stopniowo dolewamy mleko i śmietankę - mieszamy by nie było grudek. Hartujemy ją gorącym wywarem spod marchewki, następnie wlewamy całość, doprawiamy i gotujemy do czasu, aż zgęstnieje.
Krok 5 - Duszona marchewka w śmietanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

AZgotuj 03.10.2016 13:57
Pyszny dodatek do obiadu :)
Justi2401 03.10.2016 13:48
Uwielbiam taką marchewkę :)
Małgorzata92 03.10.2016 13:23
Super przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak