Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernik XL - z piwem, kawą i bananami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 1 szkl.
mąka pszenna 3 szkl.
olej roślinny 1,5 szkl.
piwo jasne 2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
cukier 1,5 szkl.
miód płynny 1/2 szkl.
jajko 3 duże
banan przejrzały 2 duże
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
Imbir mielony Prymat 1-2 łyżeczki
goździki mielone 1 łyżeczka
Anyż nasiona Prymat 1 łyżeczka
Cynamon mielony Prymat 2 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka

Porada

Piernik wychodzi bardzo aromatyczny, niezwykle delikatny, mięciutki i puszysty.

Przepis i sposób przygotowania na: Piernik XL - z piwem, kawą i bananami

Kroki postępowania

1
Przyprawy sypkie połączyć z mąką, cukrem i sodą.
Krok 1 - Piernik XL - z piwem, kawą i bananami  foto
2
Jajka zmiksować z piwem, olejem, bananami i miodem płynnym.
Krok 2 - Piernik XL - z piwem, kawą i bananami  foto
3
Sypkie składniki dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Piernik XL - z piwem, kawą i bananami  foto
4
Dolać płynną mieszankę i połączyć do uzyskania jednolitego ciasta.
Krok 4 - Piernik XL - z piwem, kawą i bananami  foto
5
Ciastem wypełnić dwie foremki o podobnej pojemności - ja wykorzystuję dużą keksówkę i silikonową foremkę do babki z kominkiem.
Krok 5 - Piernik XL - z piwem, kawą i bananami  foto
6
Piec ok. 50-60 minut w temp. 165-175*C z termoobiegiem.
Przed pokrojeniem wystudzić.
Krok 6 - Piernik XL - z piwem, kawą i bananami  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 22.10.2016 14:36
Ciekawe, z piwem to jeszcze nie piekłam :)
Edith85 22.10.2016 10:00
Ciekawe dodatki
Patrycja33 21.10.2016 22:26
ciekawy przepis:-)
Renata9 21.10.2016 21:46
Bardzo smaczny piernik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak