Przepis i sposób przygotowania na: Oszukana szarlotka z dynią i gruszką
2. Dodajemy posiekaną lub startą na tarce zimną margarynę, żółtka i śmietanę.
3. Zagniatamy gładkie ciasto, owijamy folią i chowamy do lodówki na godzinę.
4. Gruszki obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne.
5. Ścieramy na tarce razem z dynią. Dodajemy oba cukry i prażymy na patelni.
6. Kiedy nadmiar wody odparuje doprawiamy całość cynamonem i sokiem z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
7. Do przygotowanej tortownicy wkładamy 2/3 części schłodzonego ciasta.
8. Na nim rozkładamy uprażoną masę dyniowo- gruszkową.
9. Resztę ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozsypujemy równomiernie po powierzchni.
10. Ciasto pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.