Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron...

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

CIASTO

woda 250 ml
masło 12,5 dag
mąka tortowa 200 gram
jajko 4 sztuki "XL"
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

KREM i DODATKI

krem do karpatki 1 opakowanie
kakao 2 łyżki
budyń czekoladowy 1 opakowanie
mleko 800 ml
masło 15 dag/miękkie
ciepłe lody 4 sztuki
dżem - ile potrzeba
cukier puder - ile potrzeba

Porada

nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia karpatki

Przepis i sposób przygotowania na: domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron...

Kroki postępowania

1
wodę zagotować z masłem w garnku
Krok 1 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
2
wsypać mąkę i mieszać w trakcie gotowania na mniejszym ogniu do powstania kuli, ciasto wystudzić
Krok 2 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
3
do zimnego ciasta wbijać po jednym jajku (jeśli masz mniejsze jajka "L" lub "M" to 5 i 6 sztuk dać) w trakcie wyrabiania mikserem
Krok 3 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
4
blaszka z piekarnika wyłożona papierem do pieczenia, ciasto rozsmarować na blaszce
Krok 4 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
5
piekarnik elektryczny nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, ciasto piec przez 10 minut, następnie temperature zmniejszyć na 170 C i piec dalej 15-20 minut na złoty dość ciemny kolor, wystudzone ciasto przeciąć na połowę
Krok 5 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
6
500 ml mleka zagotować, krem do karpatki, kakao, budyń czekoladowy wymieszać w 300 ml mleka i wlać do gotującego się mleka i mieszać do zagęstnienia, krem zostawić do wystygnięcia
Krok 6 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
7
zimny krem utrzeć z miękkim masłem mikserem na gładki krem
Krok 7 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
8
na połowę ciasta rozsmarować dżem z ciemnych winogron lub jaki lubisz, nałożyć połowę kremu, poukładać ciepłe lody, rozsmarować resztę kremu na lodach
Krok 8 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
9
przykryć drugą połową ciasta na ciasto położyć papier do pieczenia, położyć dwa talerzyki deserowe i schować do lodówki najlepiej na całą noc
Krok 9 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto
10
przed podaniem karpatkę posypać cukrem pudrem - karpatka smakuje wyśmienicie z ciepłymi lodami i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
Krok 10 - domowa karpatka z ciepłymi lodami w kremie kakaowym z dżemem z ciemnych winogron... foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdalenaIC 26.10.2016 00:12
Karpatka... uwielbiam :)
sezamek 24.10.2016 20:06
Ciekawe :)
Motorek 24.10.2016 19:41
bardzo smaczne
Justi2401 24.10.2016 19:22
Wow, świetne ciacho! :)
Marta1986 24.10.2016 18:59
niam pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak