Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 6 średnich
jajko 6 sztuk
marchewki 3 sztuki
seler około 1/3 średniego
pietruszka 1 duża korzeń
ogórki kiszone 2 średnie
majonez 1 duży lub 2 średnie
jabłko 1 średnie
kukurydza w puszce 1
groszek 1/2 puszki
musztarda 1 czubata łyżeczka np. bawarskiej
sól i pieprz do smaku

Porada

Dodatki można zmieniać - można przygotować tylko z samą kukurydzą, pominąć musztardę itd Co dom, to inny przepis ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.

Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.

Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników.

Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, pokrojone ogórki kiszone, słoiczek kukurydzy i 1/2 słoiczka groszku.

Wszystko dobrze doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czubatą łyżeczkę musztardy i majonez. Całość dokładnie mieszamy. Próbujemy, opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i doprawiamy (według gustu).

Sałatkę przekładamy do misy, wierzch smarujemy cienko majonezem (zapobiega to wysychaniu). Sałatka najlepsza jest następnego dnia, gdy składniki dobrze się „przegryzą”.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

edytazaw89@wp 25.10.2016 21:00
Domowa najlepsza
RenataZ-et 25.10.2016 19:31
bardzo smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak