Przepis i sposób przygotowania na: Eklery z kremem budyniowym
W rondlu umieszczamy wodę, masło, sól rozpuszczamy. Rondel zdejmujemy na chwilę z palnika, dodajemy wcześniej przesianą mąkę, mieszamy energicznie. Ponownie wstawiamy na palnik zmniejszając jego moc i ciasto prażymy do 2-3 minut, aż zrobi się lśniące i ładnie będzie odchodziło od brzegów garnka. Ciasto przekładamy do miski i odstawiamy do wystudzenia ( nie musi być całkiem zimne ). Kolejno do ciasta dodajemy po jednym jajku, każdorazowo dokładnie miksujemy do połączenia składników. Konsystencja powinna być lepka i ciągnąca. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskam eklery o dowolnej wielkości zachowując odstęp. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 – 220 °C pieczemy na złoty kolor do 20-25 minut, kontrolując wierzch, aby nie spiekły się za bardzo. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ciasto nie opadło. Studzimy na kratce, następnie ostrym nożem kroimy na pół i wypełniam kremem.
Krem budyniowy. Odlewamy 200 ml mleka do wysokiego naczynia mieszamy z mąką ziemniaczaną i pszenną, żółtkami, cukrem waniliowym. Pozostałą ilość mleka doprowadzamy do wrzenia, następnie masę jajeczną wlewamy na gotującego się mleko. Całość doprowadzamy do „pyrkania” stale mieszając. Garnek zdejmujemy z palnika. Wierzch przykrywamy folią spożywczą. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy partiami budyń i miksujemy do uzyskania konsystencji kremu. Gotowe eklery polewamy czekoladą i posypujemy orzeszkami.
Smacznego.