Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski śląskie

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski śląskie

Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, utłuc lub przecisnąć przez praskę, uklepać, przykryć i zostawić w garnku do ostygnięcia. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, w miejsce jednej wsypać mąkę ziemniaczaną. Proporcje ziemniaków i mąki wynoszą 4:1. Ziemniaki dokładnie wymieszać z mąką, zagniatając gładkie ciasto. Z ciasta nabierać kawałki wielkości moreli, formować kulki, lekko spłaszczyć, ułożyć na stolnicy. Na środku każdej kulki za pomocą trzonka łyżki lub palcem zdobić wgłębienie. Kluski wrzucać do wrzącej wody, gotować ok 1 minuty od momentu wypłynięcia.
Następnego dnia kluski można odgrzać, wkładając je na chwile do wrzącej wody.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smaczna_B 06.11.2016 13:39
Prosto , a zarazem smacznie.Pyszne są śląskie!
VioletoweKucharzenie 02.11.2016 22:08
ale bym zjadła !
RenataZ-et 02.11.2016 19:31
moje ulubione kluchy do roladek i modrej kapusty ;)
ania2610 02.11.2016 12:54
idealne, pycha - też ostatnio robiłam :)
ben-ka 02.11.2016 11:46
Jak ja je lubię................:)
Beatris 02.11.2016 11:08
Z przyjemnością zjadłabym porcyjkę takich kluseczek, pycha :)
Mniam 02.11.2016 10:25
Wyglądają idealnie :)
Wacław 02.11.2016 10:21
znakomite kluski :-)
mysza75 02.11.2016 10:09
pyszne kluchy
Habibi 02.11.2016 10:02
Uwielbiamy kluski śląskie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak