Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z serem i jagodami pod kruszonką

2.0
(6)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:

jajko 1 sztuka
masło zimne 100 gramów
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
mąka 250 gramów

Nadzienie:

jagody 250 gramów
twaróg 250 gramów
cukier trzcinowy 3 łyżki
konfitura 4 łyżki

Kruszonka:

masło 100 gramów
mąka pełnoziarnista 100 gramów
cukier trzcinowy 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z serem i jagodami pod kruszonką

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy ciasto: mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy pokrojone na kawałki masło, cukier trzcinowy, cynamon i sól. Siekamy, aż masło będzie w drobnych kawałeczkach.
Krok 1 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto
2
Robimy kopczyk, wbijamy jajko, zagniatamy jednolite i elastyczne ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do lodówki.
Krok 2 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto
3
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy (wałek też lekko nacieramy mąką). Ostrożnie, za pomocą wałka przenosimy do foremki do tarty o średnicy 26 cm. Nakłuwamy widelcem i zapiekamy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 3 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto
4
W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. Nadzienie: Twaróg wrzucamy do miski, dodajemy umyte i osuszone na papierowym ręczniku jagody oraz cukier trzcinowy. Delikatnie mieszamy. Kruszonka: Składniki kruszonki zagniatamy ręcznie palcami. Jeżeli za bardzo się lepi dodajemy jeszcze trochę mąki.
Krok 4 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto
5
Zapieczone kruche ciasto smarujemy konfiturą.
Krok 5 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto
6
Następnie wykładamy masę serowo-jagodową.
Krok 6 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto
7
Na wierzch wysypujemy kruszonkę. Pieczemy jeszcze przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (aż kruszonka ładnie się zrumieni). Smacznego!
Krok 7 - Tarta z serem i jagodami pod kruszonką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 18.10.2016 19:26
Pyszności;))
IZABELA29 18.10.2016 15:22
Super pyszna taka z owocami
Diana Rusiłowicz 18.10.2016 00:58
Pysznie wygląda!
Renata9 17.10.2016 20:35
Smaczne ciacho
Beatris 17.10.2016 19:50
Pyszna tarta, z przyjemnością zjadłabym kawałeczek :)
IKrakowianka 17.10.2016 19:44
pyszny wypiek
Andrzej132 17.10.2016 16:54
pyszny przepis
Wafelek2601 17.10.2016 16:41
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak