Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto "Cycki Murzynki"

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt makowy

jajko 6 szt.
mąka pszenna 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 szklanka
mak 1 szklanka
olej rzepakowy 0,5 szklanki
woda zimna 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem budyniowo - maślany z ajerkoniakiem

mleko 400 ml
ajerkoniak 100 ml
żółtko jajek 2 szt.
cukier 2 łyżki
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 2 łyżki
masło miękkie 200 g

Polewa czekoladowa

masło 125 g
cukier puder 0,5 szklanki
mleko 2 łyżki
kakao 3 łyżki

Ponadto

dżem porzeczkowy 5 łyżek
biszkopty okrągłe
rodzynki garść
ajerkoniak

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto "Cycki Murzynki"

Biszkopt makowy:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać z suchym makiem.

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać cukier, łyżka po łyżce, po każdym dodaniu ubijając około 20 sekund. Ubijanie kontynuować aż do wyczerpania cukru. Do ubitej bezy dodawać po kolei żółtka, miksując na niskich obrotach miksera. Następnie, nie zwiększając obrotów, powoli i cienkim strumieniem wlewać olej. Następnie wlać wodę i zmiksować. Dodać suche składniki i wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką, do połączenia.

Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub tartą bułką. Wyrównać. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut, do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia.


Krem budyniowo - maślany z ajerkoniakiem:

Mniej więcej połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami na bezgrudkową masę.

Drugą część mleka zagotować z cukrem. Zestawić z ognia i wlać ajerkoniak. Następnie cały czas mieszając wlewać mieszankę z mleka, mąki i żółtek. Postawić na palnik i nie zaprzestając mieszania zagotować ( budyń bardzo zgęstnieje ). Ugotowany budyń przykryć folią spożywczą w taki sposób, aby dotykała jego powierzchni i odstawić do całkowitego wystudzenia.

Miękkie masło utrzeć na jasną, puszystą masę. Dodawać stopniowo chłodny budyń, ucierając dokładnie po każdym dodaniu ( należy pamiętać aby przy miksowaniu nie wykonywać zbyt szybkich ruchów, gdyż krem może się zwarzyć ). Z gotowego kremu odłożyć około 5 łyżek.

Złożenie ciasta:

Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Dolny blat posmarować dżemem porzeczkowym. Na dżem wyłożyć krem budyniowo - maślany, wyrównać. Przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować go odłożonym kremem.

Biszkopciki maczać w ajerkoniaku ( lub innym alkoholu ) i układać na wierzchu ciasta. Jeżeli ajerkoniak jest zbyt gęsty, można go rozcieńczyć dodając odrobinę wody. Na każdym biszkopciku położyć jedną rodzynkę. Całość polać polewą czekoladową.

Polewa czekoladowa:

W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier puder i mleko, mieszać do rozpuszczenia cukru. Zdjąć z ognia i dodać kakao, wymieszać.
Uwaga: Polewa gęstnieje dość szybko, należy więc od razu wylać ją na ciasto.

Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki.


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina1991 19.10.2016 08:17
wygląda apetycznie
VioletoweKucharzenie 18.10.2016 22:29
ale super ciacho!
Barbara13 18.10.2016 21:48
Fajne ciacho !
ada.la 18.10.2016 18:50
fajne ciasto
Habibi 18.10.2016 17:37
bardzo lubię
Aleksandra/Olcia 18.10.2016 17:23
ale apetycznie Ci wyszło
bietka 18.10.2016 17:22
smaczne ciacho :)
noninka77 18.10.2016 16:57
Lata nie jadłam tego ciasta...warto do niego wrócić :)
adelajda 18.10.2016 16:55
Super ciacho :)
Motorek 18.10.2016 16:27
uwielbiam takie ciacho
Wacław 18.10.2016 16:05
pyszniutkie :-)
Bernadeta1 18.10.2016 15:45
pyszne jest to ciasto
Konczi 18.10.2016 15:41
lubię to ciacho chociaż nigdy sama nie piekłam, muszę się na nie skusić :)
magdow 18.10.2016 15:16
lubię to ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak