Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki w sosie pomidorowym

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na 45 dużych gołąbków

mięso mielone 2,2 kg
ryż 700 g
kapusta 2 szt
cebula 3 szt
Papryka słodka mielona Prymat
Czosnek suszony Prymat
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Na sos

pomidory krojone z puszki 1 op
pomidory suszone Smak 2 szt
sok pomidorowy 1 szkl
oregano 1 łyżeczka
papryczka chili 2 szt
czosnek ząbki 2 szt
sól i pieprz
cebula 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka

Ponad to

Kostki rosołowe Kucharek
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
olej do smażenia

Porada

Gołąbki wyjdą najsmaczniejsze kiedy przygotowując farsz zachowamy odpowiednie proporcje na 300 g mięsa zawsze dodajemy 100 g ryżu. (waga suchego ryżu)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki w sosie pomidorowym

Kroki postępowania

1
W dużym garnku nastawić wody. Z kapusty wyciąć głąb. Kapustę w całości umieścić w garnku z wrzątkiem i ściągać sparzone liście.
Krok 1 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
2
Z każdego liścia delikatnie usunąć nerw, ale tak aby nie zrobić w liściach dziur.
Krok 2 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
3
Ryż ugotować i ostudzić (najlepiej dzień wcześniej). Cebulę obrać i drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do ryżu dodać mięso i podsmażoną, ostudzona cebulę. Dodać wszystkie przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. (najlepiej ręką).
Krok 3 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
4
Do każdego liścia nakładać farsz ok. 1.5-2 łyżki w zależności od wielkości liści. Zawijać najpierw boki liści, a potem bardzo ściśle w roladki.
Krok 4 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
5
Dno garnka wyłożyć liśćmi kapusty (gołąbki nie przypalą się).Gołąbki ułożyć garnku na liściach, zakończeniem liścia do dołu. Gołąbki muszą być bardzo ciasno ułożone, aby się nie rozwaliły. Gołąbki zalać zimną wodą-taką ilością, aby przykryła gołąbki Na każde wlane pół litra wody dodać jedną kostkę rosołową, 2 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Dusić na małym ogniu przez ok. godziny od chwili zagotowania. Kapusta musi być miękka
Krok 5 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto
6
Cebulę, czosnek, papryczkę chilli i suszone pomidory dokładnie posiekać i podsmażyć na oleju. Dodać pomidory z puszki i sok pomidorowy, uzupełnić wodą, tak aby objętość wynosiła 2,5 l. Gotować aż pomidory się rozpadną. Dodać przyprawy, a następnie całość zblendować, aby sos był gładki. Zagęścić łyżką mąki. Gołąbki podawać gorące z wody lub podsmażone polane sosem pomidorowym. Smacznego!
Krok 6 - Gołąbki w sosie pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 19.10.2016 21:16
same pyszności
IKrakowianka 19.10.2016 21:00
bardzo lubię :)
MAR3STA 19.10.2016 20:52
Z chęcią bym zjadła
Janina 19.10.2016 19:46
Bardzo lubimy;))
Bernadeta1 19.10.2016 18:21
uwielbiam gołąbki, pychotka
MonikaW 19.10.2016 17:10
jak u mamy :)
Franciszek 19.10.2016 13:53
dobre danie
Futka 19.10.2016 13:45
Świetne i bardzo smakowite gołąbki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak