Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29

5.0
(30)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Danie główne

filet z dorsza 1 kg
cebula szalotka 3 sztuki
masło klarowane 6 łyżek
borowiki 200 g
Musztarda francuska Prymat
chrzan tarty
śmietana 30% 500 ml
szpinak baby 250 g
szczypiorek 1/2 pęczek

Do smaku

tymianek
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29

Kroki postępowania

1
Kawałki ryby posypujemy z obu stron przyprawą do ryb.
Krok 1 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
2
Szalotki kroimy w kostkę i szklimy w garnku na ¼ klarowanego masła. Rozmrożone lub świeże borowiki kroimy w kostkę, dodajemy do szalotki i cały czas mieszamy, żeby nie przywarły do dna naczynia. Przyprawiamy do smaku tymiankiem oraz białym pieprzem. Następnie wlewamy śmietanę i zagotowujemy. Gotujemy aż śmietana odparuje i zgęstnieje do konsystencji sosu.
Krok 2 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
3
Na patelni rozgrzewamy resztę masła, układamy na niej pasek pergaminu o szerokości kawałków ryby, tak żeby końce pergaminu wystawały lekko ponad patelnię. Gdy masło się rozgrzeje układamy na pergaminie kawałki dorsza. Rybę smażymy ok. 1 min z jednej strony, po czym odwracamy ją i wyłączamy ogień pod patelnią.
Krok 3 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
4
Sos śmietanowy przyprawiamy do smaku solą. Dodajemy 1 łyżkę musztardy francuskiej oraz 1 łyżkę chrzanu tartego. Dokładnie mieszamy.
Krok 4 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto
5
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy młody szpinak. Na szpinaku układamy kawałki ryby. Całość zalewamy sosem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ̊C na ok. 10 minut. Po zapieczeniu posypujemy świeżym szczypiorkiem.
Krok 5 - Doradca Smaku V: Ryba w śmietanie z chrzanem i grzybami, odc. 29 foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kucharz11 26.10.2016 20:04
wspaniała propozycja
Edita 23.10.2016 15:23
pyszny przepis
ben-ka 21.10.2016 12:40
Świetna zapiekanka !
2milutka 20.10.2016 21:19
Genialne połączenie :) Pycha!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak