Przepis i sposób przygotowania na: Serniko-szarlotka
Kroki postępowania
1. Ciasto: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka oraz pokrojone zimne masło. Zagniatamy jednolite, kruche ciasto.
Wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach: 25x30 cm, wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy jabłkowej.
Warstwa z jabłkami: Obrane jabłka kroimy na plastry, podlewamy dwoma łyżkami wody, skrapiamy sokiem z cytryny, wsypujemy cukier i dusimy na ogniu do momentu aż zaczną się rozpadać.
Zdejmujemy z ognia, wsypujemy suchy kisiel i mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Warstwa serowa: Twaróg, budyń, cukier, białka oraz całe jajka i mleko umieszczamy w misce, miksujemy blenderem krótko tylko do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Wylewamy na warstwę z jabłkami. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni pieczemy 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy na 170 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Całkiem zimne ciasto dekorujemy mleczną polewą i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Słodkich wypieków!
*mleko w proszku można zastąpić białym tłustym serem.