Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - ryżowy Zewy
Wymieszać składniki a potem wlać wodę i olej i ponownie wymieszać.
Wyrobić ciasto ( gdybyście nie mieli mąki typ 750 a na przykład 500 to może okazać się, że trzeba dosypać mąki albo dolać wody, bo każda mąka inaczej się zachowuje ).
Ciasto oprószyć mąką i zostawić przykryte do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie kilka razy złożyć je na pół obracając o 45 stopni.
Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką.
Z ciasta uformować bochenek zawijając łączenia do dołu, włożyć do formy, oprószyć mąką, lekko wyrównać do kształtu formy i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.
Chleb piec 35-40 minut a potem wyjąć z formy i wystudzić na kratce.