Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb pszenno - ryżowy Zewy

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 450 g typ 750
mąka ryżowa 150 g
drożdże suche 8 g
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
olej kokosowy 4 łyżki roztopionego
woda ciepła 300 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb pszenno - ryżowy Zewy

Do miski wsypać obie mąki, cukier, sól i drożdże.
Wymieszać składniki a potem wlać wodę i olej i ponownie wymieszać.
Wyrobić ciasto ( gdybyście nie mieli mąki typ 750 a na przykład 500 to może okazać się, że trzeba dosypać mąki albo dolać wody, bo każda mąka inaczej się zachowuje ).
Ciasto oprószyć mąką i zostawić przykryte do wyrośnięcia.
Gdy wyrośnie kilka razy złożyć je na pół obracając o 45 stopni.
Potem tortownicę o średnicy 20 cm wysmarować olejem i wysypać mąką.
Z ciasta uformować bochenek zawijając łączenia do dołu, włożyć do formy, oprószyć mąką, lekko wyrównać do kształtu formy i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.
Gdy ciasto rośnie nagrzać piekarnik do 200 stopni, na dno wstawić naczynie z wodą a gdy ciasto wyrośnie szybko naciąć wierzch na krzyż i wstawić formę do piekarnika.
Chleb piec 35-40 minut a potem wyjąć z formy i wystudzić na kratce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 09.11.2016 19:17
Mąka ryżowa mnie w tym chlebku zainteresowała
Malinka 09.11.2016 10:57
Naprawdę bardzo apetyczny, domowy chlebek!
Ewelina1991 09.11.2016 08:39
świetny chlebek
asiatok 08.11.2016 23:31
Domowy chleb- pyszny!
Barbara13 08.11.2016 22:48
Ależ się pysznie prezentuje
IKrakowianka 08.11.2016 22:30
fajny chlebuś
Iwusia 08.11.2016 21:27
taki chlebuś to skarb
ZEWA 08.11.2016 21:05
Dziękuję, chleb był smaczny. Jeśli chodzi o zdjęcie to faktycznie większe jest rozmyte, a miniaturka ok. Niestety zdjęcie robiłam w złych warunkach pogodowych i teraz będzie coraz trudniej o dobre zdjęcie z racji jesiennej aury. No chyba, że ktoś ma wypasiony aparat, ja niestety wszystkie fotki robię telefonem, więc jakość zdjęć nie zawsze będzie dobra :)
bietka 08.11.2016 19:55
smaczny chlebek : )
benka 08.11.2016 19:32
Z ryżowej mąki jeszcze nie piekłam chleba. Na miniaturce zdjęcie ok.
KORAL 08.11.2016 19:25
Zewa powiem tak , chlebek super ale strasznie rozmazane zdjęcie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak