Przepis i sposób przygotowania na: Szybki chleb z garnka
Wykonanie:
Do większego kubka kruszymy drożdże,zasypujemy cukrem,dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i 0,5 szkl. letniej wody.Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do lekkiego wyrośnięcia drożdży ( koło 10 min.)
Do dużej miski wsypujemy przesiane mąki,sól,oliwę,resztę wody,rozczyn i wszystko dokładnie mieszamy ( dużą łyżką lub ręką )
Gdy ciasto jest za gęste dodajemy jeszcze troszkę wody i dobrze mieszamy.
Miskę z ciastem owijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na noc do lodówki.
Rano przekładamy wyrośnięte ciasto na stolnicę dobrze oprószoną mąką.zagniatamy chwilkę ciasto a następnie formujemy z niego kulę.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do kolejnego podrośnięcia na około 30 min.
Ja ciasto przed odstawieniem do podrośnięcia umieściłam na papierze do pieczenia,później jest łatwiej przełożyć je do garnka.
Do zimnego piekarnika wstawiamy garnek lub naczynie żaroodporne i nagrzewany piekarnik do 220 stopni.Gorący garnek wyjmujemy i wkładamy do niego wyrośnięty chlebek.
Smarujemy go dobrze mlekiem i posypujemy makiem.
Przykrywamy garnek,zmniejszymy temp. do 200 stopni i pieczemy przykryty chlebek przez 30 min.
Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy chlebek jeszcze 20 min.
Po upieczeniu chlebek oddaje głuchy odgłos po postukaniu w niego.
Upieczony chleb studzimy na kratce.