Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tureckie chlebki pita

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
mleko ciepłe 1/2 szklanki
woda ciepła 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże świeże 2 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Tureckie chlebki pita

W misce rozmieszać drożdże z cukrem i ciepłym mlekiem.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do mąki dodać sól,wyrośnięte drożdże i stopniowo dodając ciepłą wodę zagnieść ciasto.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto podzielić na 8 części,każdą część wałkować na posypanej posypanej mąką stolnicy,na niezbyt cienkie placki. Następnie chlebki smażyć na suchej gorącej patelni po kilka minut z każdej strony,często obracając chlebki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak