Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piernikowe pierogi z pieca

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka orkiszowa 2,5 szklanki
jajko 2 szt
mleko 0,5 szklanki
cukier 1 łyżeczka
olej 0,5 szklanki
drożdże suche 1 op

Nadzienie

figi 4 szt
daktyle 20 szt
śliwki suszone 20 szt.
czekolada gorzka 100 g
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 3 łyżeczki

Dodatkowo

jajko 1 szt
wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Piernikowe pierogi z pieca

Wykonanie ciasta:

Do miski wsypujemy 1 szklankę maki, dodajemy drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli, mieszamy łyżką. Następnie dodajemy pozostałą część mąki. Wyrabiamy ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Rada:

Ja użyłam drożdży w proszku, aby skrócić czas pracy. Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych, ale wtedy trzeba zrobić zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie zaczyn dodajemy do mąki. Następnie dodajemy jajka, olej, sól i dalej wykonujemy jak w opisie powyżej.

Wykonanie farszu:

Gdy ciasto nam rośnie możemy przystąpić do wykonania farszu.
Suszone owoce wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na 20 min. Czekoladę ścieramy na tarce o małych oczkach. Po tym czasie, owoce odcedzamy i blendujemy. Dodajemy do nich startą czekoladę i przyprawę do piernika. Dokładnie wszystko razem mieszamy. Farsz mamy gotowy.


Wykonanie pierogów:

Gdy ciasto nam wyrośnie, odrywamy kawałek ciasta i na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto, na do dość cienkie. Następnie wykrawamy koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Ja robiłam małe pierożki i koła wycinałam szklanką do whisky o śr. 7 cm. Nakładamy ok. 1 pełnej łyżeczki farszu ( jak koło większe to więcej) i dokładnie zlepiamy brzeg pieroga, dociskając widelcem. Smarujemy wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Pierożki super smakują na ciepło jak i na zimno.


Rada:

Figi mają dość dużo małych pestek, które dają uczucie "strzelania w zębach" podobne jak mak. Mnie to nie przeszkadza, ale jeżeli ktoś tego nie lubi to może zrezygnować z fig i dać same daktyle i śliwki. Można dodać też rodzynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.11.2016 13:35
bardzo lubie takie rogaliki
endzi
endzi 14.11.2016 12:51
Ciekawy przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak