Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z jabłkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 4 sztuki
cukier 0,5 szklanki
mąka 3 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Masa jabłkowa

jabłka 1 kg
galaretka cytrynowa 1,5 opakowania
cukier 3 łyżki
woda 0,5 szklanki

Masa śmietanowa

śmietana 30% 500 ml
serek mascarpone 250 g
cukier puder 3 łyżki
fix do śmietany 2 szt

Dodatkowo

czekolada mleczna kawałek
herbatniki 25 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z jabłkami

Kroki postępowania

1
Jabłka obrać i pokroić, przełożyć do garnka, dodać cukier i 0,5 szklanki wody. Dusić do miękkości.
Krok 1 - Ciasto z jabłkami foto
2
Gdy jabłka się rozgotują zdjąć z ognia, dodać do nich galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Krok 2 - Ciasto z jabłkami foto
3
Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka i wymieszać. Mąkę połączyć z mąką ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia. Mąkę delikatnie wymieszać z białkami. Masę przelać na dekę i upiec biszkopt. Pieczemy w temp 180 C ok 20 minut
Krok 3 - Ciasto z jabłkami foto
4
Śmietanę ubić z serkiem. Podczas ubijania dodać cukier puder wymieszany z fiksem oraz serek mascarpone, dokładnie połączyć ze sobą i ubić na sztywną masę.
Krok 4 - Ciasto z jabłkami foto
5
Na upieczony biszkopt wylać tężejącą masę jabłkową,
Krok 5 - Ciasto z jabłkami foto
6
ułożyć warstwę herbatników
Krok 6 - Ciasto z jabłkami foto
7
na ułożone herbatniki posmarować masę śmietanową i posypać tartą czekoladą.
Krok 7 - Ciasto z jabłkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 17.11.2016 21:50
Pyszności,))
KORAL 17.11.2016 08:58
Pychotka, kochamy jabłuszka :)
martynkacytrynka 16.11.2016 21:15
Wygląda wyśmienicie!
endzi
endzi 16.11.2016 20:28
Pychota!!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak