Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto drożdżowe

drożdże świeże 60 g
miód 2 łyżki
jaja 3 szt
cukier drobny 5 łyżek
mleko 310 g
mąka pszenna 700 g
masło 100 g

Nadzienie

borówka amerykańska 250-300 g

Na wierzch

jajko 1 szt
mleko 1-2 łyżki

Sos

serek mascarpone 150 g
śmietana 30% 200 g
cukier puder 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone

Kroki postępowania

1
Drożdże wymieszać z miodem.
Krok 1 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
2
Dodać kilka łyżek mąki i ciepłego mleka. Wymieszać i zaczekać kilka minut.
Krok 2 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
3
Jaja wymieszać z cukrem.
Krok 3 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
4
Do zaczynu dodać pozostałe składniki, przelać jaja i wymieszać.
Krok 4 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
5
Na końcu dodać stopione masło i wyrobić ciasto drożdżowe. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 75 min.
Krok 5 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
6
Potem podzielić na równe części (u mnie 16 szt).
Krok 6 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
7
Każdą rozpłaszczyć, nałożyć mrożone borówki i zwinąć. Pozostawić na kwadrans do napuszenia.
Krok 7 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
8
Posmarować roztrzepanym jajem z mlekiem. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 25-30 min.
Krok 8 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto
9
Podawać na ciepło z płynnym sosem z mascarpone (serek z miksować szybko z kremówką i cukrem).
SMACZNEGO!
Krok 9 - Deser na ciepło, czyli bułeczki z borówkami i sosem z mascarpone foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

martynkacytrynka 17.11.2016 21:35
Wygląda wyśmienicie!
olkaaa 17.11.2016 18:36
brzmi ciekawie
Wiktoria29 17.11.2016 16:11
zjadłabym....
dom-agi 17.11.2016 15:16
Uwielbiam wszystkie drożdżówki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak