Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

masło 100 g
mąka pszenna 200 g
żółtko jajek 1 szt
cukier puder 70 g
śmietana 12% 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
śliwki 500 g

Polewa

śmietana 12% 280 g
cukier drobny 1 łyżka
żółtko jajek 2 szt
mleko 1/4 szklanki

Beza

białko 2 szt
cukier drobny 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki

Kroki postępowania

1
Z podanych składników zarobić ciasto i schować do lodówki na ok. 60 min. Następnie piec w temp. 180 stopni przez ok. 15 min.
Krok 1 - Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki  foto
2
Śmietanę, mleko, cukier i żółtko połączyć.
Krok 2 - Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki  foto
3
Na podpieczony spód poukładać połówki śliwek i zalać śmietanową polewą. Piec przez ok. 40 min.
Krok 3 - Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki  foto
4
Z białek i cukru przygotować bezę (dokładnie składniki z miksować) i przełożyć na śliwki. Piec jeszcze przez ok. 15 min.
Krok 4 - Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki  foto
5
Całość piec jeszcze przez ok. 15 min.
Krok 5 - Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki  foto
6
Następnie ciasto wystudzić i pokroić na kawałki.
SMACZNEGO!
Krok 6 - Ze śliwkami, pod bezą, czyli jesienne smaki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 04.11.2016 21:41
smaczne ciasto
IKrakowianka 04.11.2016 19:55
smaczny wypiek
Renata9 04.11.2016 19:45
Bardzo pyszne ciacho
Aleksandra/Olcia 04.11.2016 18:31
wygląda pysznie
bietka 04.11.2016 17:51
smaczne ciacho : )
sezamek 04.11.2016 16:47
smaczne :)
Franciszek 04.11.2016 14:15
dobre do kawy
mirosława4 04.11.2016 13:35
bardzo smaczne
Krystyna32 04.11.2016 11:47
pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak