Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kakaowo-kokosowe z masą z batonikami Ikar
Kroki postępowania
Do schłodzonego dajemy: żółtka, mąkę, proszek i mieszamy.
Robimy ciasto kokosowe: białka ubijamy, dodajemy stopniowo cukier, potem kokos i proszek do pieczenia, mieszamy.
Dwie brytfanki o wymiarach 23x38 wykładamy papierem do pieczenia i dajemy kupkami ciasto kakaowe i kokosowe (albo dajemy na jedną i potem przekrawamy).
Robimy krem: z dwóch szklanek mleka odlewamy 3/4 szklanki i rozrabiamy w nim mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka, a resztę zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym, jak zakipi to powoli wlewamy powstały budyń i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, chwilę gotujemy.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy margarynę i dodajemy po łyżce zimnego budyniu.
Do garnka dajemy połamane batony Ikar i 3 łyżki mleka, roztapiamy i chłodzimy.
Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy stopione batony Ikar i spirytus.
Na jeden placek kakaowo-kokosowy wykładamy masę z Ikarami i rozsmarowujemy.
Jak biszkopt przestygnie to dajemy go na masę z Ikarami.