Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab pieczony w rękawie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 kg
boczek wędzony 3-4 plastry
czosnek ząbki 3 szt.
cebula biała 1 szt.
jabłko 1 szt.
ziele angielskie 5 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt.
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
Kminek mielony Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny mielony Prymat 2 łyżeczki
sól 3 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w rękawie

1. Schab umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć dokładnie z każdej strony solą, majerankiem i kminkiem. Przyprawiony schab przykryć i odstawić na kilka godzin do lodówki, aby przyprawy przeniknęły do mięsa.
2. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Następnie przyprawić pieprzem, na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryć go plastrami boczku.
4. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, boki obłożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą oraz ćwiartkami jabłka ze skórką. Rękaw z obu stron spiąć klipsami, z wierzchu zrobić małe nacięcie, aby para wodna mogła swobodnie z rękawa się wydostawać.
5. Mięso położyć na blaszkę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku godzinę.
6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, to po upieczeniu od razu rękawa nie rozcinać, pozostawić w nim mięso na około 10 minut, a jeśli ma to być wędlina na kanapki, pozostawić schab w rękawie do całkowitego wystudzenia.
7. Do schabu na ciepło z części wytopionego soku, upieczonej cebuli i jabłka bez skóry można zrobić sos.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 01.12.2016 10:28
pysziutkie jedzonko
Renataj 30.11.2016 21:58
Pyszne domowe mięsko bez konserwantów:)
magdow 30.11.2016 13:33
mój uubiony

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak