Przepis i sposób przygotowania na: Schab pieczony w rękawie
2. Na godzinę przed pieczeniem wyjąć z lodówki i obsmażyć z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
3. Następnie przyprawić pieprzem, na wierzchu rozłożyć przeciśnięty przez praskę czosnek i przykryć go plastrami boczku.
4. Schab włożyć do rękawa do pieczenia, boki obłożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą oraz ćwiartkami jabłka ze skórką. Rękaw z obu stron spiąć klipsami, z wierzchu zrobić małe nacięcie, aby para wodna mogła swobodnie z rękawa się wydostawać.
5. Mięso położyć na blaszkę z piekarnika tak, aby folia nie dotykała jego ścianek i piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku godzinę.
6. Jeśli schab będzie podany na ciepło, to po upieczeniu od razu rękawa nie rozcinać, pozostawić w nim mięso na około 10 minut, a jeśli ma to być wędlina na kanapki, pozostawić schab w rękawie do całkowitego wystudzenia.
7. Do schabu na ciepło z części wytopionego soku, upieczonej cebuli i jabłka bez skóry można zrobić sos.