Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki maślane

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko ciepłe 1 szkl
masło 2 łyżki
jajko 1 szt
cukier 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
drożdże świeże 50 g
mąka pszenna 3-3,5 szkl
masło
jajko 1
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki maślane

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, zostawić na kilka minut.Masło rozpuścić , dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników.Najlepiej w dużej misce . Wyrobić na miękkie, gładkie ciasto, przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Ciasto wyrośnięte przełożyć na stolnice, podzielić naok 10 równych części i każdą rozwałkować na cieniutkiplacek.. Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki. Każdy rulonik zwinąć w kształt ślimaczka..
Ślimaczki układać na wyłożonej papierem blaszce i zostawić do wyrośnięcia na około 40 min , wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem . Można posypać sezamem.
Piec około 12-16 minut, aż będą jasno złote (temp 180st)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 23.05.2017 17:35
pyszne bułeczki
Laila2786 15.01.2017 11:34
oho jakie apetyczne, do schrupania
adelajda 11.01.2017 22:11
dobre bułeczki
Grazyna0211 30.11.2016 12:29
apetyczne bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak