Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewica ze szpeclami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 40 dkg
bulion 1 litr
cebula biała 1 szt
ząbki czosnku 2-3 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 5 szt
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
śmietana 12% 2 łyżki
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier 1 łyżeczka
ocet

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewica ze szpeclami



Soczewicę opłukać zamoczyć na godzinę w zimnej wodzie.

W garnku rozgrzać masło dodać pokrojoną cebulę i czosnek poddusić.

Soczewicę odsączyć dodać do cebuli wlać bulion wrzucić listki i ziele angielski i gotować aż soczewica będzie miękka.

Od czasu do czasu mieszamy jeżeli trzeba to dolewamy wody lub soku pomidorowego.

Jak soczewica będzie ugotowana doprawiamy solą pieprzem ,dodajemy koncentrat pomidorowy ,cukier i zakwaszamy albo odrobiną octu albo wlewamy śmietanę.

To danie kuchni szwabskiej podaje się ze szpeclami i winerką.


POLECAM!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 05.12.2016 20:34
przepyszny obiadek :-).
gosia56 03.12.2016 10:59
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
bertpvd 02.12.2016 21:34
super obiad
magdow 02.12.2016 20:42
ciekawy przepis ;)
ilka01 02.12.2016 19:06
ciekawe danie
gusia1000 02.12.2016 18:54
Słyszałam o tych szpeclach z programu kulinarnego R.M.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak