Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki jaglane w sosie pomidorowym
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu studzimy.
Cebulę kroimy w kostkę pieczarki obieramy i ścieramy
Na patelni rozgrzewamy masło dajemy cebulę i pieczarki podsmażamy chwilę studzimy
Kaszę przekładamy do miski mieszamy widelcem .
Do kaszy dodajemy zimne pieczarki ,natkę posiekaną wbijamy jajko doprawiamy pieprzem ,solą dodajemy pozostałe przyprawy.
Wsypujemy kaszę i otręby lub bułkę tartą wyrabiamy masę jeżeli jest wolna to dodajemy jeszcze trochę kaszy many lub bułki tartej.
Z masy formujemy małe pulpeciki obtaczamy w buce tartej i podsmażamy.
W rondlu rozgrzewamy olej dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy .
Do sosu wlewamy sok pomidorowy doprawiamy .
Do sosu można dodać trochę śmietany .
Pulpeciki można włożyć do sosu albo tylko polać je sosem przed podaniem .
POLECAM!!!!