Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna gwiazda z makiem
Kroki postępowania
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min, aby drożdże. zaczęły "pracować".
Po tym czasie dodajemy jajka, mieszamy oraz dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy przez 10-15 min, aż otrzymamy gładkie, elastyczne ciasto.
Przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy a 45 min, aż ciasto powoi swoją objętość.
Dzielimy na 4 części.
Z pierwszej części wałkujemy okrąg ok. 25 cm.
Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Smarujemy ten blat 1/3 masy makowej.
Czynność powtarzamy z drugim i trzecim okręgiem.
Czwarty okrąg nakładamy na masę makową i zostawiamy.
Jeden obracamy 2 razy w prawo, natomiast drugi 2 razy w lewo.
Każde 2 kawałki zlepiamy razem na końcu. Czynność powtarzamy ze wszystkimi kawałkami.
Zostawiamy gwiazdę a 20 mi.do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika lekko smarujemy rozbitym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok 20-25 min.- do zezłocenia.
Smacznego!