Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi z maką pełnoziarnistą i z farszem kapuścianym
Cebule siekamy i podsmażamy na oleju na zloty kolor. Kapustę białą drobno kroimy lub ścieramy na tarce na grubych oczkach i gotujemy do miękkości.
Grzyby gotujemy do miękkości, odcedzamy i drobno kroimy.
Kapustę kiszona odcedzamy i drobno kroimy. Następnie łączymy z kapusta białą, grzybkami oraz cebulka.Dodajemy sos sojowy i przyprawiamy do smaku.
Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kolka. Na każdy placek nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy pieroga, tak aby podczas gotowania się nie otworzył. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy przez 3 min, co jakiś czas mieszając. Następnie pierogi wyciągamy łyżką cedzakowa.
Masło rozpuszczamy i polewamy nim gotowe pierogi. Smacznego :)